Etiket: <span>çek kanunu</span>

5941 Sayılı Çek Kanununun Getirdiği Bazı Yenilikler ve Bunların Değerlendirmesi

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlığa arzı Bakanlar Ku­rulunca 14.4.2009 tarihinde kararlaştırılan “Çek Kanunu Tasarısı”, gerekçeleri ile birlikte 8.5.2009 tarihinde Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdür­lüğü tarafından TBMM Başkanlığı’na gönderilmiştir. TBMM Başkanlığı da söz konusu Tasarıyı, 21.5.2009 tarihinde tali komisyon olarak Avrupa Birliği Uyum Komisyonu’na, esas komisyon olarak da Adalet Komisyonu’na havale etmiştir.

Detaylı Bilgi

Çekte İbraz Sürelerinin Belirlenmesinde Ölçü Alınan “Yer” Kavramına “De Lege Lata” ve “De Lege Ferenda” Çözüm Önerileri

Çek, niteliği itibariyle paraya eşdeğerde bir kıymetli evrak ve bir ödeme aracı­dır. Bu nedenle çekte vade söz konusu değildir. Çek görüldüğünde ödenir ve buna aykırı herhangi bir kayıt yazılmamış hükmündedir (TTK m.707, f.l). Çek, aynı zamanda bir ibraz senedidir. Çekte, “keşide yeri” ve “ödeme yeri”ne göre belirlenecek olan “ibraz süreleri” bulunmaktadır, ibraz süreleri, bir çekin öden­mek üzere muhataba (bir banka ya da finans kurumu) veya takas odasına ibraz edilmesi gerekli olan sürelerdir.

Detaylı Bilgi

6728 Sayılı Kanun’un Çeke İlişkin Hükümlerinin “Çekte Şekil Şartları” Bakımından Değerlendirmesi

09.08.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 15.07.2016 tarihli ve 6728 sayılı “Yatırım Or­tamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (6728 sayılı Kanun)” ile birçok kanunda yeni düzenlemeler ve değişiklikler öngörülmüştür.

Detaylı Bilgi

Çek Kanununda Değişiklik Yapan 4814 Sayılı Kanundan Önce Basılan ya da Bastırılan Çekleri Hukukî Durumu Hakkında Bir Değerlendirme

19.3.1985 tarihli “3167 Sayılı Çekle ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanuni ”da, 4814 sayılı Kanunla (özellikle karşılıksız çek suçuna ilişkin olmak üzere) Önemli değişiklikler yapılmış; gerek uygulamada, gerek öğretide sorun olarak görülen birtakım hususlara “somut düzenleme” getirilerek çözüm bulma yoluna gidilmiştir. Bu kapsamda, 3167 Sayılı ÇekK’nın 3 ncü maddesi kenar başlığı ile birlikte değiştirilmiş ve bir çekte bulunması gereken unsurların neler olduğu (TTK m. 692 ve m. 693 hükümleri yanında) ve bunların çekin geçerliliğine etkileri konularında düzenlemeler yapılmıştır.

Detaylı Bilgi