Çekte İbraz Sürelerinin Belirlenmesinde Ölçü Alınan “Yer” Kavramına “De Lege Lata” ve “De Lege Ferenda” Çözüm Önerileri

Çekte İbraz Sürelerinin Belirlenmesinde Ölçü Alınan “Yer” Kavramına “De Lege Lata” ve “De Lege Ferenda” Çözüm Önerileri

Çek, niteliği itibariyle paraya eşdeğerde bir kıymetli evrak ve bir ödeme aracı­dır. Bu nedenle çekte vade söz konusu değildir. Çek görüldüğünde ödenir ve buna aykırı herhangi bir kayıt yazılmamış hükmündedir (TTK m.707, f.l). Çek, aynı zamanda bir ibraz senedidir. Çekte, “keşide yeri” ve “ödeme yeri”ne göre belirlenecek olan “ibraz süreleri” bulunmaktadır, ibraz süreleri, bir çekin öden­mek üzere muhataba (bir banka ya da finans kurumu) veya takas odasına ibraz edilmesi gerekli olan sürelerdir.

İbraz süreleri TTK m.708’de “on gün”, “bir ay” ve “üç ay” olmak üzere üç farklı şekilde düzenlenmiştir. TTK m.708 hükmü em­redici bir düzenleme olduğundan taraflar (keşideci muhatap ya dâ keşideci-lehtar) aralarında yapacakları bir anlaşmayla ya da çek üzerine koyacakları kayıt­larla bu süreleri uzatamayacakları gibi kısaltamazlar. Bunun yanında ibraz sü­releri zamanaşımı süreleri olmayıp “hak düşürücü süre” niteliğindedir.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

İndir [1.50 MB]

Çekte İbraz Sürelerinin Belirlenmesinde Ölçü Alınan “Yer” Kavramına “De Lege Lata” ve “De Lege Ferenda” Çözüm Önerileri (395 indirme)

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir